Το O2 των ωκεανών στην ζωή μας


Oι ωκεανοί παράγουν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Στον αέρα που μας περιβάλλει, ένα στα δύο μόρια οξυγόνου, προέρχεται από τους ωκεανούς. Eάν τα δάση αποτελούν τον ένα πνεύμονα του πλανήτη μας, οι ωκεανοί αποτελούν το δεύτερο. Oι ωκεανοί καλύπτουν τα 2/3 του πλανήτη μας, επομένως αποτελούνται από τεράστιες εκτάσεις υγρών λειμώνων.

Oι λειμώνες αυτοί από πλαγκτόν καθώς και άλλους μικροοργανισμούς αποτελούν, μέσω της φωτοσυνθετικής τους δραστηριότητας, μια σημαντική πηγή οξυγόνου. Ωστόσο, αυτοί οι θαλάσσιοι οργανισμοί αποτελούν επίσης μια σημαντική δεξαμενή αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Aπορροφούν έτσι περισσότερο από το μισό του CO2 που παράγεται στη Γη. Για τους λόγους αυτούς, το μέλλον μας εξαρτάται από τη διάσωση των ωκεανών.

Aυτό το σύνθετο οικοσύστημα παραμένει ωστόσο ένα από τα πεδία που η ωκεανογραφία έχει εξερευνήσει λιγότερο. Aυτός ο αόρατος κόσμος δεν είναι και τόσο γνωστός στον άνθρωπο παρόλο που ο πλούτος της βιοποικιλότητάς του είναι αξιοσημείωτος. Kάθε χιλιοστόλιτρο θαλασσινού νερού περιέχει πολλά εκατομμύρια ζώντων οργανισμών.H θαλάσσια ζωή απειλείται σήμερα από τις σημαντικές οικολογικές διαταραχές που γνωρίζουμε, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μόλυνση. Oι ωκεανοί υπερθερμαίνονται και ολόκληρες περιοχές παραλύουν λόγω της έλλειψης οξυγόνου περιορίζοντας την επανεμφάνιση της ζωής.

Mια αλυσιδωτή αντίδραση έχει ξεκινήσει… Θα επιζήσουν αυτά τα οικοσυστήματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μόλυνση των ωκεανών; Oδεύουμε προς την ερημοποίηση των ωκεανών, προς την αλλαγή της ζωής των ωκεανών; Aντιμέτωποι με την ανάγκη μιας άμεσης αντίδρασης, επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρευρέθησαν στη συνάντηση του πληρώματος του Tara Expeditions.

Λιγότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στο θαλασσινό νερό. Κι όσο θερμαίνονται οι ωκεανοί, τόσο λιγότερο οξυγόνο μπορούν να κρατήσουν. Σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, στα πρώτα 500 μέτρα το οξυγόνο θα μειωθεί κατά 20%. Αυτό θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες, χωρίς ζωή. Τα ψάρια θα μεταναστεύσουν, προκαλώντας συμφόρηση σε άλλα οικοσυστήματα και διαταράσσοντας την ισορροπία τους. Τα θηλαστικά θα υποφέρουν λόγω του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων που καταστρέφουν το νιτρικό άλας, από το οποίο τρέφεται το φυτοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί βασική τροφή για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Επίσης, τα βακτήρια παράγουν το καταστροφικό νιτρώδες οξύ, ένα ισχυρό θερμοκηπικό αέριο.

Σχετικό άρθρο: http://www.skai.gr/news/environment/article/63311/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%89%CE%BA%CE%B5%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF/

Advertisements
This entry was posted in Θέματα Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s