Φαινόμενο του θερμοκηπίου


Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

global-warmingΗ θάλασσα και όλα τα θαλάσσια είδη επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε αλλαγή της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων.

Επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου

Επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου

Η αραίωση της αλατότητας της θάλασσας εξαιτίας της τήξης των πάγων της Αρκτικής (όπως είναι το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία) και της αυξημένης καθίζησης, μπορεί να διακόψει, να ανακόψει ή να αλλάξει την κατεύθυνση του Ρεύματος. Αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική ψύχρανση του κλίματος, η οποία θα οδηγήσει στην διατάραξη της ισορροπίας στο κλίμα της Ευρώπης και θα έχει επίδραση στα θαλάσσια ρεύματα και τις θερμοκρασίες και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αλλαγή του κλίματος της Γης: Μετακίνηση των ζωνών βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς τον βορρά και ερημοποίηση του κάτω τμήματος της εύκρατης ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στους διάφορους τύπους βλάστησης τόσο στις γεωργικές όσο και στις δασικές εκτάσεις. Όσον αφορά την χώρα μας σε περιοχές όπως η Καβάλα, Θάσος, Ηράκλειο, Πύργος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά κ.λ.π., από το 1982 και μετά, το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης βρίσκεται συνεχώς κάτω από τον μέσο όρο και τα αίτια ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

global warmingΆμεση επίδραση της θερμοκρασίας: Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και στην χώρα μας, θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα που θα είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους και τους άλλους ζωϊκούς και φυτικούς οργανισμούς. Περισσότερο έντονο θα είναι (ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε πολλές περιοχές) το πρόβλημα στις πόλεις, όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από τον περιβάλλοντα χώρο κατά 0,5 – 3 (βαθμούς Κελσίου) λόγω της έλλειψης βλάστησης και της μεγαλύτερης απορρόφησης ακτινοβολίας των δομικών υλικών. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι οι πόλεις της πατρίδας μας διαθέτουν πολύ μικρή επιφάνεια σε χώρους πρασίνου (Αθήνα 2,8 και Θεσσαλονίκη 2,73 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο), ενώ οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 15,5 τ.μ. και οι περισσότερες πόλεις τις Μεσευρώπης έχουν 20 τ.μ.

Κυριότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

  • Μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, για να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης, αλλά παράλληλα να μειωθεί η εκπομπή CO2 ανά κάτοικο.
  • Αξιοποίηση των καθαρών πηγών ενέργειας όπως η υδραυλική ενέργεια (υδατοπτώσεις, παλίρροιες, κυματισμός), η αιολική, η ηλιακή, η ενέργεια του μεθανίου, ο φωτοβολταϊκός ηλεκτρισμός, και η βιομάζα.
  • Χρήση φυσικού αερίου.
  • Περιορισμός των εκπομπών των άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (χλωροφθοράνθρακες, όζον κλπ).
  • Δενδροφυτεύσεις που βοηθούν στην απορρόφηση του CO2 , συγκρατούν τα εδάφη και ρυθμίζουν τον κύκλο του νερού.

Επιπλέον μέτρα

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου,συμβάλλοντας σε αυτό κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ή να μην κάνουμε εμείς; :

-Να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών.
-Να εγκαταστήσουμε, αν είναι δυνατόν, ηλιακούς θερμοσίφωνες.
-Να μην αφήνουμε χωρίς λόγο φώτα και ηλεκτρικές συσκευές αναμμένα ή σε κατάσταση ετοιμότητας.
-Να προμηθευτούμε ηλιακές συσκευές (πχ. ηλιακά φώτα, ηλιακούς φούρνους, κλπ.).
-Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας με Ι.Χ.
-Να ελέγξουμε την κεντρική θέρμανση και να εγκαταστήσουμε τους σχετικούς αυτοματισμούς, ή, αν απαιτείται, να επισκευάσουμε ή και να αντικαταστήσουμε το λέβητα ή τον καυστήρα, ώστε να γίνει το σύστημα αποδοτικότερο & οικονομικότερο.
-Να χρησιμοποιούμε στις οικοδομές μας υλικά ντόπια, παραδοσιακά, οικολογικά, καθώς και υλικά για την παραγωγή και μεταφορά των οποίων έχει καταναλωθεί μικρή ποσότητα ενέργειας.
-Να αγοράζουμε κλιματιστικά τύπου inverter και άλλες ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
-Να ανακυκλώνουμε, σε συνεργασία με το Δήμο ή άλλους έγκυρους φορείς τα «πολύτιμα» σκουπίδια μας (αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, κ.ά.)
-Να κτίζουμε βιοκλιματικές κατοικίες (σωστός προσανατολισμός, φυσικός δροσισμός, αερισμός, φωτισμός, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).
-Να φυτέψουμε πράσινο όπου μπορούμε στον κήπο μας, στην αυλή μας, στις γλάστρες, στις ταράτσες μας
-Να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και να πιέζουμε συνεχώς τις εκάστοτε ηγεσίες για άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής.

Τέλος,καθοριστική λύση του προβλήματος θα αποτελούσαν βεβαίως οι ¨ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ». Με άλλα λόγια,εννοούμε την χρήση της ηλιακής, της γεωθερμικής, της αιολικής, της βιομάζας αλλά και της πυρινικής ενέργειας. Η αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων και η καθιέρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εφικτή στις μέρες μας αφού η απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχουν.Εκείνο που θα πρέπει να εξουδετερωθεί είναι τα τεράστια συμφέροντα των πετρελαΪκών πολυεθνικών εταιριών,που καταδυναστεύουν τους λαούς.

(πηγές:http://atlaswikigr.wetpaint.com/http://www.rodia-elafos.gr/portal/http://oceans.greenpeace.org/gr/)

Advertisements
This entry was posted in Θέματα Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s