Εξοικονόμηση ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Σβήστε τα φώτα

Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Ένα αναμμένο φως 60W ξεχασμένο για 2,5 ώρες την ημέρα σας στοιχίζει περίπου 5,5 €/χρόνο.

ImageΠροτιμήστε λάμπες φωτισμού που εξοικονομούν ενέργεια. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο, αλλά συμφέρουν.

Αν αντικαταστήσετε μια κοινή λάμπα των 60W με μια λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης των 11W μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αξίας 30 € και να αποτρέψετε την έκλυση περίπου 280kg CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα µε έναν ηλιακό. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, θα αποφύγετε την έκλυση στην ατμόσφαιρα 1,14 τόνων CO2 κάθε χρόνο.

Το κόκκινο λαμπάκι

Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.

Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά σβήνετε πραγματικά τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεοράσεις, βίντεο, στερεοφωνικά, υπολογιστές) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταικών

Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως σημαντικά φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών σας, του διαθέσιμου χώρου ή ακόμα και της οικονομικής σας ευχέρειας. Όλα τα φωτοβολταϊκά πάντως μοιράζονται τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • μηδενική ρύπανση
  • αθόρυβη λειτουργία
  • αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
  • απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
  • δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
  • ελάχιστη συντήρηση


 

 

Ήπιες μορφές ενέργειας

Οι ήπιες μορφές ενέργειας βασίζονται κατ’ ουσίαν στην ηλιακή ακτινοβολία, με εξαίρεση τη γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι ροή ενέργειας από το εσωτερικό του φλοιού της γης, και την ενέργεια απ’ τις παλίρροιες που εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα. Οι βασιζόμενες στην ηλιακή ακτινοβολία ήπιες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιμες, μιας και δεν πρόκειται να εξαντληθούν όσο υπάρχει ο ήλιος, δηλαδή για μερικά ακόμα δισεκατομύρια χρόνια. Ουσιαστικά είναι ηλιακή ενέγεια «συσκευασμένη» κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο: η βιομάζα είναι ηλιακή ενέργεια δεσμευμένη στους ιστούς των φυτών μέσω της φωτοσύνθεσης, η αιολική εκμεταλλεύεται τους ανέμους που προκαλούνται απ’ τη θέρμανση του αέρα ενώ αυτές που βασίζονται στο νερό εκμεταλλεύονται τον κύκλο εξάτμισης-συμπύκνωσης του νερού και την κυκλοφορία του. Η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, καθώς τα γεωθερμικά πεδία κάποια στιγμή εξαντλούνται.

Είδη τέτοιων ήπιων μορφών ενέργειας

  • Αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιήθηκε παλιότερα για την άντληση νερού από πηγάδια καθώς και για μηχανικές εφαρμογές (π.χ. την άλεση στους ανεμόμυλους). Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλατιά για ηλεκτροπαραγωγή.

  • Ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιείται περισσότερο για θερμικές εφαρμογές (ηλιακοί θερμοσίφωνες και φούρνοι) ενώ η χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρισμού έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, με την βοήθεια της πολιτικής προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Υδατοπτώσεις. Είναι τα γνωστά υδροηλεκτρικά έργα, που στο πεδίο των ήπιων μορφών ενέργειας εξειδικεύονται περισσότερο στα μικρά υδροηλεκτρικά. Είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.

  • Βιομάζα. Χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες των φυτών (κυρίως αποβλήτων της βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης) με σκοπό την αποδέσμευση της ενέργειας που δεσμεύτηκε απ’ το φυτό με τη φωτοσύνθεση. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστικά απόβλητα και απορρίμματα. Μπορεί να δώσει βιοαιθανόλη και βιοαέριο, που είναι καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα παραδοσιακά. Είναι μια πηγή ενέργειας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθεί πλατιά στο μέλλον.

  • Γεωθερμική ενέργεια. Προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται απ’ τη ραδιενεργό αποσύνθεση των πετρωμάτων της γης. Είναι εκμεταλλεύσιμη εκεί όπου η θερμότητα αυτή ανεβαίνει με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια, π.χ. στους θερμοπίδακες ή στις πηγές ζεστού νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας για θερμικές εφαρμογές είτε για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Ισλανδία καλύπτει το 80-90% των ενεργειακών της αναγκών, όσον αφορά τη θέρμανση, και το 20%, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, με γεωθερμική ενέργεια.

  • Ενέργεια από παλίρροιες. Εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα του Ήλιου και της Σελήνης, που προκαλεί ανύψωση της στάθμης του νερού. Το νερό αποθηκεύεται καθώς ανεβαίνει και για να ξανακατέβει αναγκάζεται να περάσει μέσα από μια τουρμπίνα, παράγοντας ηλεκτρισμό. Έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και αλλού.

  • Ενέργεια από κύματα. Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.

  • Ενέργεια από τους ωκεανούς. Εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα στρώματα του ωκεανού, κάνοντας χρήση θερμικών κύκλων. Βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.


    Εξοικονόμηση νερού

Η εξοικονόμηση του νερού, δεν απαιτεί κόπο, χρόνο και έξοδα. Φερθείτε έξυπνα και με απλές κινήσεις εξοικονομήσετε νερό όπου κι αν βρίσκεστε.

useful

  • Να επισκευάσουμε βρύσες που τρέχουν και σωληνώσεις νερού που έχουν διαρροή.
  • Να ειδοποιoύμε αμέσως τον υπεύθυνο φορέα (π.χ. ΕΥΔΑΠ), όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάπου διαρροήαπό το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης.
  • Όταν πλένουμε το αυτοκίνητο ή καθαρίζουμε την αυλή μας, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό χρησιμοποιώντας κουβά αντί για λάστιχο.

kitchen

  • Μαζέψτε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και χρησιμοποιήστε το σε άλλες χρήσεις όπως για να ποτίσετε τα φυτά σας.
  • Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
  • Μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο ζεστό νερό για να ξεπαγώσετε τρόφιμα. Θυμηθείτε απλά να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από το προηγούμενο βράδυ.
  • Συγκεντρώστε σε μια λεκάνη το κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό και χρησιμοποιήστε το για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ή το πότισμα των φυτών.
  • Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, να γεμίσετε το νεροχύτη και το ανάλογο απορρυπαντικό και ξεβγάλτε τα πιάτα σε όσο γίνεται χαμηλότερη ροή.
  • Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτο και να το βάζετε στο πρόγραμμαεξοικονόμησης νερού, όταν υπάρχει, για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.

bathroom

  • Προτιμήστε τα σύντομα ντους από τα μπάνια.
  • Αντικαταστήστε το κοινό «τηλέφωνο» ντους με «τηλέφωνο» εξοικονόμησης που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε σημαντική μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40%.
  • Συνηθίστε να μη βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή. Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό, κλείστε τη βρύσηκαι… ξεπλύνετε.
  • Εγκαταστήστε καζανάκι δύο βαλβίδων ή ένα με δυνατότητα «stop». Αν έχετε καζανάκι παλαιού τύπου, τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό.
  • Mην αφήνετε την βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος.

garden

  • Προτιμήστε ξηροφυτικά είδη και φυτέψτε τα φυτά που έχουν παρόμοιες ανάγκες για νερό ανά ομάδες.
  • Εγκαταστήστε αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Ορίστε τη διάρκεια ποτίσματος και τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των ποτισμάτων όπως προτιμάτε.
  • Προτιμήστε να κάνετε το πότισμα των γλαστρών σας με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης και μεγάλης ηλιοφάνειας, το νερό εξατμίζεται γι’ αυτό είναι καλό να προγραμματίσετε το πότισμα των φυτών σας να γίνεται τις απογευματινές ώρες.

(πηγές: http://www.apostolinero.gr/ )

 

 

1 Responses to Εξοικονόμηση ενέργειας

  1. Ο/Η louiza λέει:

    Γίνονται όμως συνεχώς έρευνες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και νομίζω ότι αρκετά σύντομα το κόστος τους θα μειωθεί σημαντικά. Τουλάχιστον για την κάθε εταιρια φωτοβολταικων…Τώρα για τους καταναλωτές δεν ξέρω…..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.