Πράσινη κατοικία

153.jpg (297×400) Έχετε αναλογιστεί ποτέ σε πόσο μη φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια μένουμε? Χτισμένα από μπετό, στου οποίου την προπαρασκευή χρησιμοποιούμε πόσιμο με αποτέλεσμα να τα μετατρέπουμε σε θερμοκήπια, χρησιμοποιώντας αλόγιστα ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να επιτύχουμε λίγη δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έχετε σκεφτεί σε τι ποσοστό τα τεράστια γυάλινα κτίρια επιβαρύνουν τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πόσο απάνθρωπες κάνουν τις συνθήκες διαβίωσης μας?

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι Ευρωπαίοι το 90% του χρόνου τους, το περνάνε εντός των κτιρίων στα οποία διαμένουν ή εργάζονται. Το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια ενώ μόλις το 28% στη βιομηχανία και το 32% στις μεταφορές.

Με αυτό ως δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή νέων οικοδομημάτων, στηριζόμενων στην ιδέα των «πράσινων» κτιρίων. Οι νέες αυτές κατασκευές, σχεδιασμένες βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, τη χρήση δομικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

Οικολογικό σπίτι/ πράσινη κατοικία

SpitiΤο «οικολογικό σπίτι» είναι εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Στο εξωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή προκατασκευασμένων προσόψεων κτιρίων που συνδυάζουν συστήματα αερισμού, φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης.Το κόστος κατασκευής για ένα οικολογικό σπίτι είναι αρκετό υψηλότερο από ένα συμβατικό, αλλά θα γίνει απόσβεση από το μειωμένο κόστος διαχείρισης σε βάθος 20ετίας.

Μπορούν, όμως, τα παλιά σπίτια να γίνουν πιο οικολογικά με διάφορες παρεμβάσεις;

Κάνοντας κάποια απλά πράγματα μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό μας σπίτι σε πηγή εξοικονόμησης ενέργειας.

Α) Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής για δροσισμό.

Β) Αλλάξτε τους λαμπτήρες με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Γ) Επίσης μπορείτε να αλλάξετε τον λέβητα πετρελαίου με νέο, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικά αέριο.

Δ) Τοποθετήστε όπου μπορείτε σκίαστρα/ τέντες για περισσότερη δροσιά

Ε) Έαν μπορείτε (οικονομικώς) τοποθετήστε φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού. Μακροχρόνια θα βγήκε κερδισμένοι και στην τσέπη σας.Ωστόσο αν δεν τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά, μια εναλλακτική λύση είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για το απαιτούμενο ζεστό νερό.

Στ) μπορείτε να βάψετε το κτίριο σας με υδατοδιαλυτά χρώματα. Το κόστος τους είναι ελάχιστα υψηλότερο των συμβατικών χρωμάτων.

(πηγή: http://www.spitogatos.gr/gr/homepage)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s